Η τοποθέτηση μεμβράνης ηλιοπροστασίας στο αυτοκίνητο είναι σχεδόν απαραίτητη για τα Ελληνικά δεδομένα.
Ηλιοφάνεια σχεδόν καθ’ όλο το έτος και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Τα μαύρα «κουρτινάκια» είναι μια πολύ οικονομική και πρακτική λύση στα πίσω σταθερά παράθυρα
–ειδικά τώρα που κυκλοφορούν και σε άλλα σχήματα εκτός των τεραγώνων- αλλά καθόλου πρακτική στα υπόλοιπα
που πρέπει να τα βγάζεις κάθε φορά που θές να τα ανοίξεις.
Πρακτικές του τύπου πετσέτες, σεντόνια, κιλίμια και χαλιά για κρυφτούμε από τον ήλιο δεν ήταν της αυτοκινητιστικής μου κουλτούρας.
Στο αυτοκίνητο της γυναίκας μου Honda jazz MY09 elegance μετά την αγορά του τοποθετήθηκαν LLumar Titanium (ATR 35 CH) εμπρός
και πίσω Alu Light (ATR 20 CH). Έχοντας μείνει ευχαριστημένος από τον συνδιασμό αυτό ήθελα να προχωρήσω στην τοποθέτησή τους και στο V50.
Μπαίνω στην ιστοσελίδα της εταιρείας και βλέπω στον εξομοιωτή της τις προτάσεις, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούν στις μεμβράνες που είχα βάλει στο παρελθόν.
Επικοινωνώ με την εταιρεία στο Αιγάλεω και μου απαντούν ότι οι αντίστοιχες μεμβράνες είναι οι 48% και 49%, θα κοστίσουν για το V50 265 ευρώ και με την έκπτωση 235 ευρώ.
Μάλιστα μου είπαν ότι υπάρχει και οικονομικότερη σειρά που δεν θέλησα να πάρω προσφορά.
Ξύνομαι στην γκλίτσα του τσοπάνη και λέω ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τις τοποθετήσω.
Ενδιάμεσα παίρνω άλλες δύο προσφορές στην περιοχή μου από Car Glass 180 ευρώ και Glass Drive 140 ευρώ αντίστοιχα
αλλά τις απορρίπτω μιας και όπως προανέφερα ήμουν ικανοποιημένος από τις LLumar.
Και να σου ένα μεσημεράκι παιρνώντας έξω από άλλο «παρμπριζά», βλέπω μια πινακίδα που έλεγε «LLumar -50%».
Τελικά η προσφορά ήταν μέχρι 50% και τελικά κλείσαμε στα 165 ευρώ για τις 48 και 49%.
Καινούργιος της LLumar στην πόλη δεν είχε τις σειρές, αυτές αλλά είχε τις φθηνότερες, του πηγαίνω και το jazz για να δει τι ζητώ και κανονίζουμε την τοποθέτηση.
Πηγάινω στο κατάστημά του αλλά είχε φέρει μόνο τη σειρά 49%, γιατί υπάρχει έλλειψη στην 48% στην εταιρεία όπως ανέφερε.
Υπήρχαν πέντε ρολά κομμένα μόνο για τα παράθυρα του V50.
ΟΚ μπορώ να καταλάβω ότι δεν τοποθετούν την ακριβή σειρά οι περισσότεροι πελάτες του και δεν μπορεί να στοκάρει υλικό.
Ξεκινά η τοποθέτηση από το πίσω παράθυρο, προχωρεί στα δύο πλαϊνά της μίας πλευράς, και μετά τοποθετούνται τα άλλα δύο από την άλλη πλευρά.
Εντάξει αυτό ήταν. Την πάτησα. Μαύρισε ο τόπος.
Η τοποθέτηση από το νεαρό ήταν πραγματικά άψογη αλλά εγώ δεν ήθελα να είναι τόσο σκούρα τα κρύσταλα.
Φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό και για να εξηγηθώ δεν μου άρεσε η σκουρότητα απ 'έξω παρά από μέσα.
Σήμερα κατέβηκα Αθήνα και πήγα Λεωφόρο Κηφισού στη LLumar.
Είδα όλες τις σειρές από κοντά και στην στατική έκθεση αλλα και πάνω στα μπροστινά κρύσταλα που δεν έχουν μεμβράνη.
Γιατί την «πάτησα» με την απόχρωση;
Έπρεπε πρώτα να δω τις μεμβράνες όλες μαζί όπως έγινε στην Αθήνα.
Το V50 έχει φιμέ κρύσταλα από κατασκευής ενώ το jazz όχι και τα παράθυρά του είναι μικρότερα με πιο στενή γραμμή.
Άρα το 49% με VLT 29, TSER 49 και GR 67 έδειξε πιο σκόυρο από το Alu Light με VLT 26, TSER 48 και GR 71!
Τέλικά αποφάνθηκα ότι έπρεπε να είχα βάλει στα πίσω τη σειρά 48% με χαρακτιριστικά VLT 39, TSER 48 και GR 55,
και στα οδηγού-συνοδυγού την 39% που τελικά θα τοποθετήσω με χαρακτιριστικά VLT 55, TSER 39 και GR 39 ή σε όλο το αυτοκίνητο 39%
και άν χρειαζόταν θα έβαζα όποτε ήθελα και τα κουρτινάκια στα τρία πίσω κρύσταλα.
Φίλοι μου μην βιαστήτε στην τοποθέτηση μεμεβρανών κάποιας σειράς επειδή την είδατε σε ένα άλλο αυτοκίνητο,
εκτός και αν είναι ίδιο με το δικό σας και μάλιστα ίδιο στο χρώμα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.
Ζητήστε να σας απλώσουν την μεμβράνη της επιλογής σας στο κρύσταλο του αυτοκινήτου σας και δείτετη μονή από μέσα και διπλή από έξω
για να έχετε μια εικόνα της απόχροσης και μην ξεχνάτε ότι βάζοντας σε όλα τα παράθυρα τότε δείχνουν ακόμα πιο σκούρες.
VTL : Visible Light Transmittance : Μετάδωση φωτός
TSER : Total Solar Energy Redaction : Απόδωση στη Ζέστη
GR : Glare Redaction : Μείωση αντιλιάς
Υ.Γ Γιατί σε USA, UK και αλλού οι σειρές της LLumar ονομάζονται διαφορετικά και έχουν άλλα χαρακτηριστικά;
Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα σειρά με τα Ελληνικά χαρακτιριστικά VTL. TSER, GR, σε καμιά από τις σειρές ATC, ATR, και CTX!