Χθες οδήγησα Peugeot 207 1,4 95hp, sport έκδοση, το αυτοκίνητο ανήκει στην κοπέλα του αδελφού μου και είχα συμμετάσχει στην επιλογή του (τα τεστ ντράϊβ τα έκανε τότε ο αδελφός μου, μιας και η Μαρία ήταν τότε εντελώς νέα οδηγός).
Η ποιότητα του αυτοκινήτου και των υλικών στην καμπίνα είναι κατά την γνώμη μου η κορυφαία στην κατηγορία. Το εν λόγω αυτοκίνητο ήταν όταν αγοράστηκε πριν 1,5 χρόνο η πιο πλούσια εξοπλιστικά έκδοση. Η εργονομία από την άλλη χωρίς να ενοχλεί είναι πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό και τα χειριστήρια του διζωνικού κλιματιστικού και η σχετική οθόνη καθώς και το ηχοσύστημα είναι σε θέση που συναντάται σε προηγούμενης γενιάς αυτοκίνητα (πχ 206). Όλα αυτά τα βλέπει κανείς και στην έκθεση, οπότε πάμε για την περιγραφή της οδηγικής εμπειρίας.
Στο αυτοκίνητο χθες ήμασταν 4 ενήλικες χωρίς αποσκευές και το κλιματιστικό στο φουλ. Η διαδρομή ήταν από Πάτρα μέχρι την παραλία της Ροδινής (για μπάνιο

) και επιστροφή. Από νέα εθνική οδό (με αρκετά φανάρια για όσους δεν ξέρουν) έως το Νοσοκομείο το Ρίου και από εκεί στον παλιό δρόμο. Η διαδρομή δεν είναι για υψηλές ταχύτητες αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσω το αυτοκίνητο σε μέσες ταχύτητες (από 50 έως και 120 κάποιες στιγμές) σε στροφές και σε προσπεράσεις σε επαρχιακό δίκτυο.
Πρώτη θετική εντύπωση από το αυτοκίνητο το σπορ κάθισμα (διατίθεται μόνο σε αυτή την έκδοση), απλά τέλειο, με άριστη πλαϊνή στήριξη αλλά και για την μέση, βολεύτηκα αμέσως χωρίς να κάνω κάποια ρύθμιση (πριν το οδηγούσε ο αδελφός μου που έχουμε ίδιο ύψος).
Αμέσως μετά ήρθε και η πρώτη αρνητική η οποία παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της διαδρομής. Το μοτέρ κάτω από τις 3000 στροφές είναι απλά ψόφιο (είναι και το βάρος του αυτοκινήτου σχεδόν στο 1200 κιλά κενό). Από τις 3000 και πάνω λές και συμβαίνει ένα θαύμα και ζωντανεύει κινώντας το αυτοκίνητο με άνεση. Σε προσπέραση που έκανα στην ευθεία στον Ψαθόπυργο με τις στροφές ψηλά (3500- 4000) το αυτοκίνητο αντεπεξήλθε άριστα και ανέβασε πρόθυμα ταχύτητα από 50 σε 110. Η χαμηλή απόδοση του μοτέρ στις χαμηλές στροφές γίνεται αντιληπτή ίσως και ενοχλητική κυρίως στις αστικές διαδρομές που δεν σε βοηθάει να κάνεις ένα ξεπέταγμα για να ξεμπλοκαριστείς. Ειδικά όταν μπαίνει η 2α το αυτοκίνητο πνίγεται τελείως (την πρώτη φορά νόμιζα ότι έβαλα τετάρτη, έτσι έκανε).
Το κιβώτιο έχει σχετικά κοντή κλιμάκωση (όχι όμως σαν το δικό μου) θετικό και εύκολο κούμπωμα και η εξοικείωση μαζί του έρχεται αμέσως. Για την 5η η διαδρομή είναι λίγο μακριά, αλλά δεν είναι και τίποτα σπουδαίο αυτό.
Η ηχομόνωση είναι σε πολύ καλά επίπεδα και οι θόρυβοι που φτάνουν στην καμπίνα είναι ελάχιστοι ακόμα και με το μοτέρ σε υψηλές στροφές (μακάρι να ήταν και το 40άρι έτσι). Κορυφαία επίσης και η απόσβεση των κραδασμών από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος (και εδώ το 40άρι έρχεται δεύτερο).
Στον δρόμο τώρα και ειδικά στις στροφές η γαλλική άνεση είναι πανταχού παρούσα. Τα κρατήματα στις στροφές είναι πολύ καλά. Σε ένα - δύο σημεία μου έδωσε την εντύπωση ότι ο πίσω άξονας έχει μια τάση αποσταθεροποίησης σε άτσαλες κινήσεις του οδηγού, τίποτα βέβαια ανησυχητικό (παίρνεις απλά την πληροφορία στο τιμόνι και συνεχίζεις χωρίς οι επιβάτες σου να καταλάβουν το παραμικρό).
Συμπερασματικά το αυτοκίνητο είναι 100% επικεντρωμένο στην άνεση, όπου και παίρνει άριστα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κουράσει οδηγό και επιβάτες. Οδηγικά όμως είναι μάλλον αδιάφορό και δεν σου δίνει καμία δυνατότητα για συγκινήσεις ή για να "παίξεις" μαζί του. Το μεγάλο βάρος, ο οριακός κινητήρας, αλλά και το γενικότερο στήσιμο του αυτοκινήτου δεν σε προδιαθέτουν (και δεν μπορούν) να ζητήσεις κάτι πιο σπορ οδηγικά από το αυτοκίνητο. Ελπίζω οι πιο δυνατές (Rallye, RC) εκδόσεις του αυτοκινήτου να έχουν άλλο στήσιμο....
Με τις στροφές πάνω από 3000 θέμα επιδόσεων δεν τίθεται για τον μέσο οδηγό, αλλά έμεινα με την απορία πως είναι δυνατό αυτό το αυτοκίνητο να το διαθέτουν με τον κινητήρα των 75hp
Κορυφαία άνεση χωρίς οδηγικές συγκινήσεις.