Τρόπος λειτουργίας GEARTRONIC

Εδώ μπορούμε να γράφουμε για τεχνολογίες και τεχνικά θέματα των αυτοκινήτων μας. μοτέρ λάστιχα/ζάντες, λάδια, ασφάλεια, ανάρτηση, κατανάλωση, ρύπους, μετατροπές / βελτιώσεις πλαίσιο, φώτα, φρένα, αξεσουάρ, service manuals κτλ
gregory
T2

Τρόπος λειτουργίας GEARTRONIC

Δημοσίευσηαπό gregory » 02 Νοέμ 2010, 10:29

Ερώτηση προς ειδικούς:

Ξέρετε αν υπάρχει πρόβλημα στην αλλαγή από ταχύτητα σε νεκρό (D -> N) και αντίστροφα και από ταχύτητα σε semimanual (D -> +-) και αντίστροφα στο ημιαυτόματο που έχει η volvo;

Μέσα στο manual λέει ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να γίνονται χωρίς πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω πόσο μπορεί μελλοντικά να χαλάνε το κιβώτιο. Το λέω γιατί εγώ με το παλιό που είχα (χειροκίνητο), όταν έβλεπα πχ φανάρι έβγαζα την ταχύτητα και όταν ήμουν σε κατηφόρα το ίδιο και θέλω να έχω το ίδιο στυλ οδήγησης και με το αυτόματο και δεν ξέρω μήπως του κάνω κακό...
Volvo S80 2.5t geartronic MY 2008

Άβαταρ μέλους
nasos
T2

Re: Τρόπος λειτουργίας GEARTRONIC

Δημοσίευσηαπό nasos » 02 Νοέμ 2010, 10:51

Δεν έχω ακούσει να υπάρχει πρόβλημα. Κι εγώ συνήθως αυτό κάνω, D->N στο φανάρι, αν και κάπου έχω ακούσει πως ούτως ή άλλως όταν πατάς φρένο σταματημένος με D βγαίνει εκτός το σασμάν. Βέβαια σ'αυτή την περίπτωση όταν τελικά βάλεις N η αίσθηση είναι πως τότε όντως είναι σε Ν ενώ πριν ήταν σε μια ενδιάμεση κατάσταση.
S60R '06 Geartronic 6sp

Εικόνα

gregory
T2

Δημοσίευσηαπό gregory » 02 Νοέμ 2010, 10:56

αυτό που θέλω να κάνω δεν είναι να βγάλω την ταχύτητα όταν είμαι σταματημένος στο φανάρι, αλλά όταν βλέπω ότι σε 100 μ πχ θα με πιάσει φανάρι και είμαι σε κίνηση, να τη βγάλω και να πάω ρολάροντας μέχρι το φανάρι. το ίδιο και στην κατηφόρα.

Άβαταρ μέλους
VolvoZeus
T5

Δημοσίευσηαπό VolvoZeus » 02 Νοέμ 2010, 11:51

Γιατι να το κανεις αυτο? Ετσι καις περισσοτερο βενζινη απ'οτι να ρολαρεις με ταχυτητα...
STARK OCH TRYGG
(μτφ Δυνατο και ασφαλες)

gregory
T2

Δημοσίευσηαπό gregory » 02 Νοέμ 2010, 12:03

πρέπει να συνυπολογίσεις ότι όταν ρολάρεις με ταχύτητα, η απόσταση που μπορείς να καλύψεις είναι πολύ πολύ μικρότερη από ότι χωρίς ταχύτητα. έτσι, αν πχ ξέρεις την Λ. Κύμης στο Ηράκλειο, εγώ με το παλιό έπιανα στην αρχή 60-70 χλμ και έφτανα μέρι τη Σπύρου Λούη χωρίς ταχύτητα (μιλάμε για απόσταση >700μ). αν έκανα το ίδιο με ταχύτητα, η απόσταση που θα κάλυπτα θα ήταν μηδαμινή.

Άβαταρ μέλους
vrestas
T5

Δημοσίευσηαπό vrestas » 02 Νοέμ 2010, 15:20

Σωστά τα λέει ο gregory, χαρακτηριστικο παράδειγμα η κατηφορα στο Δαφνη που αν βάλεις νεκρα με 120 χιλιομετρα μπορεις να φτασεις ανετα μεχρι την στροφη Σκαραμαγκα χωρις γκαζι με ελάχιστη καταναλωση και η ταχυτητα εχει πεσει στα 90 περιπου ενω αν πηγαινεις με σχεση στο κιβωτιο ναι με δεν θα καταναλωνεις αλλα θα διανυσεις 500-800 μετρα και η ταχυτητα θα πέσει στα 50 και αναγκαστικα θα πατησεις παλι γκαζια για να φτασεις στα 100-120 και τοτε συνολικα θα εχεις καταναλωσει περισσοτερο γιατι θα πρεπει να επιταχυνεις απο 50 στα 100-120. Και κουραση ειναι ,ενω με την αλλη περιπτωση αφηνεις το αμαξι ελευθερο,σε παει με ελαχιστη καταναλωση και ουτε φρενα ουτε τιποτα,οταν ειναι προβλεψιμη η κατασταση σε βοηθεια πολυ.
S60 2.0T MY11, Summum, Vibrant Copper

Επιστροφή σε “Τεχνικά θέματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Bing [Bot] και 16 επισκέπτες