Λιπαντικά

Εδώ μπορούμε να γράφουμε για τεχνολογίες και τεχνικά θέματα των αυτοκινήτων μας. μοτέρ λάστιχα/ζάντες, λάδια, ασφάλεια, ανάρτηση, κατανάλωση, ρύπους, μετατροπές / βελτιώσεις πλαίσιο, φώτα, φρένα, αξεσουάρ, service manuals κτλ
Άβαταρ μέλους
JimV60
D5

Re: Λιπαντικά

Δημοσίευσηαπό JimV60 » 31 Μάιος 2010, 22:43

Ας κάνουμε πρώτα με τον ειδικό επί του θέματος Johnkyr, μία έρευνα στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια κάνουμε μία σύγκριση σε σχέση με το εξωτερικό! Βασικό είναι να καταλήξουμε στο τι λάδι προτιθέμεθα να βάλουμε... :q
V60 T3 1,6
Μόνο VOLVO!!!

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 31 Μάιος 2010, 22:57

νομίζω, ότι έχει νόημα, να το ψάξουμε παραπάνω, μόνο αν πάρετε ένα δείγμα για ανάλυση, αρχικά. Ότι και να λέμε ....
"...Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα..."

Άβαταρ μέλους
JimV60
D5

Δημοσίευσηαπό JimV60 » 01 Ιουν 2010, 09:41

johnkyr έγραψε:νομίζω, ότι έχει νόημα, να το ψάξουμε παραπάνω, μόνο αν πάρετε ένα δείγμα για ανάλυση, αρχικά. Ότι και να λέμε ....
Ο Σφακιανάκης πάντως στην πάτρα, έβαλε φέτος :lol: λάδια εντός προδιαγραφών.

Ας ψάξουμε εμείς να δούμε τι παίζει και από εκεί και πέρα αποφασίζουμε πως θα κινηθούμε... :q
V60 T3 1,6
Μόνο VOLVO!!!

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 01 Ιουν 2010, 13:17

DIKASTIS-T5 έγραψε:Γιαννη για τα carlube τι λες?
http://www.carlube.co.uk/index.cfm?page=1

καλύπτουν μεγάλη γκάμα μοτέρ, αλλά ποιος ο λόγος να τα βάλεις? όταν το μοτέρ σου λέει την πιο κοινή προδιαγραφή, ACEA Α3/Β3 :whistling . Επίσης δεν παίζει να τα βρεις στην Ελλάδα με την καμία.

Γενικά, αν βρεις το λαδάκι που ψάχνεις από εδώ, http://www.trade-wind.gr/ , το αγοράζεις, μιας και έχει πολύ καλές τιμές ...

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 01 Ιουν 2010, 15:58

* Engine Wear: aluminum, chromium, iron, copper, lead, tin, molybdenum, nickel, manganese, silver, titanium, posassium, and silicon.
* Anti-Wear Additive: molybdenum, phosphorus, and zinc.
* Antifreeze Inhibitor: potassium, boron, silicon, and sodium.
* Detergent Additive: boron, calcium, magnesium, and barium.

Άβαταρ μέλους
JimV60
D5

Δημοσίευσηαπό JimV60 » 01 Ιουν 2010, 16:02

johnkyr έγραψε:* Engine Wear: aluminum, chromium, iron, copper, lead, tin, molybdenum, nickel, manganese, silver, titanium, posassium, and silicon.
* Anti-Wear Additive: molybdenum, phosphorus, and zinc.
* Antifreeze Inhibitor: potassium, boron, silicon, and sodium.
* Detergent Additive: boron, calcium, magnesium, and barium.

Κοντεύω να τρελαθώ! :dizzy :dizzy :dizzy
Τι είναι όλα αυτά που έγραψες; :q :q :q :doh
V60 T3 1,6
Μόνο VOLVO!!!

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 01 Ιουν 2010, 16:07

πως μπορείς να διαβάζεις τις αναλύσεις, λαδιών ...... :applause :applause

πάρε και ένα καινούριο με 0χλμ mobil1 15-50 , διάβασε γιατί θα έχεις διαγώνισμα αύριο.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 01 Ιουν 2010, 18:17

δες τιμές από http://www.trade-wind.gr/

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 01 Ιουν 2010, 18:32

DIKASTIS-T5 έγραψε:
johnkyr έγραψε:δες τιμές από http://www.trade-wind.gr/

Ειδα!Τσαμπα τα χει.Αλλα δεν προλαβαινω να κανω αγορα.Αυριο πρεπει να το παω οπωσδηποτε γιατι οι θερμοκρασιες ανεβαινουν επικινδυνα.Ιουνιος.

σιγά ..... υπερβολικός είσαι ....

Άβαταρ μέλους
iatroud
T5
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό iatroud » 02 Ιουν 2010, 20:42

λοιπόν κύριοι, βάλτε ένα χεράκι. το αυτοκίνητο συμπλήρωσε τα πρώτα του 5000χλμ και σε καμιά 15αριά μέρες κλείνει και τους έξι πρώτους μήνες στα χέρια μου. σκεφτόμουν να κάνω εδώ την πρώτη αλλαγή και να μην περιμένω να πάω στο έτος. από αυτά που διάβασα από τον κυρ-γιάννη τον λαδά (τον οποίο κι ευχαριστώ δημόσια :vow ), θα δοκιμάσω να φορέσω 0-30 Α5 -κατόπιν συνεννόησης για διαθεσιμότητα και κόστος- στον σαρακάκη της γλυφάδας (extra αε).

ταυτόχρονα, και για να προλάβω τον κυρ-λαδά που θα το πρότεινε, παρήγγειλα ένα κιτ από την μαυρόπετρα και θα το περιμένω να φθάσει σε καμιά 15 μέρες. είμαι περίεργος να δω πως θα γίνει η συλλογή του δείγματος αν μου πουν κάνα περίεργο του τύπου ότι δεν μπορώ να βρίσκομαι με το αυτοκίνητο αλλά θα πρέπει να περιμένω στο σαλονάκι. θα το πάρει ο "υπεύθυνος" του συνεργείου για μένα? αν ναι, πως θα ξέρω ότι δεν πήρε από τα πρώτα ή τα τελευταία λάδια και δω μετά τπτ περίεργα αποτελέσματα και πάθω κάνα έμφραγμα? πάντως κάτι από μαιευτήριο και βλαστοκύτταρα μου φέρνει στο μυαλό το όλο σκηνικό!

από προηγούμενα ποστ, περιμένω να ακούσω κάνα 70άρι-->100άρι € για τα λάδια και τα παρελκόμενα, θα το επιβεβαιώσω μέσα στις επόμενες μέρες τηλεφωνικά.

ποια η βέλτιστη μέθοδος αποστολής του δείγματος στο αμέρικα? αν το σκάναρα και τους το έστελνα σε pdf? :lol:
Δημήτρης, S40 1.6 kinetic MY10
www.iatroud.gr

gpap
T2

Δημοσίευσηαπό gpap » 02 Ιουν 2010, 22:11

ποια η βέλτιστη μέθοδος αποστολής του δείγματος στο αμέρικα? αν το σκάναρα και τους το έστελνα σε pdf? :lol:

Οχι σε pdf καλύτερα σε bitmap. Γίνεται γρηγορότερα η ..ανάλυση... :-D :-D :-D

Ρε παιδιά, να κάνω τον ..αιρετικό...
Πολύ ζόρι για το λάδι και θα μας παρεξηγήσουν στο τέλος.

Είχα γράψει και παλιότερα ότι όταν η μαμά εταιρεία (και εδώ δε μιλάμε για αντιπρόσωπο ή σέρβις -Σφακιανάκη ή Autopoint ή ίδια η volvo λέμε) δίνει διάρκεια ζωής στο λαδάκι 20000 km δεν είναι δυνατό να υπάρχει πιθανότητα να προκύψει πρόβλημα στη μηχανή, τουλάχιστον από πλευρά λίπανσης (και ψύξης, μιας και αυτό το κάνει το λάδι) εφόσον ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα. Αν μάλιστα δεν πιάνεις ούτε καν τα 15000 km στο χρόνο,τότε...Από την άλλη, αν το ζορίζεις σε πόλη, σε δύσκολα, στο οδήγημα κλπ, ωραία τα αλλάζεις στα 10000 km. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να συμβεί κάτι στη μηχανή αν ακολουθηθεί αυτό το πρόγραμμα. Άρα τι να την κάνεις την ανάλυση. Να σου δείξει έγκαιρα πιθανό (κατασκευαστικό) πρόβλημα στη μηχανή? Ε και τι θα γίνει? Θα πας στη volvo με τα ..τριγλυκερίδια στο χέρι και θα τους ζητήσεις να σου ..αλλάξουν το αυτοκίνητο?

Πάμε τώρα στον τύπο και στη μάρκα των λαδιών, Η ίδια η volvo προτείνει και διαθέτει ACEA A5/B5 fully synthetic. Στα 10000 km που πήγα για έλεγχο, συμπλήρωσαν λάδι το οποίο αγόρασα προς 11.5 €/lt (Σφακιανάκης) και ήταν volvo labelled ACEA A5/B5 SAE 5W-30 fully synthetic (μάλλον σαν αυτό του georgosk). Άρα ποιό είναι το πρόβλημα να χρησιμοποιήσεις αυτό και στην αλλαγή λαδιών. Είναι φθηνό, το βγάζει φασόν η μαμά, κάθε πλήρως συνθετικό λάδι που σέβεται τον εαυτό του προτείνεται για τουλάχιστον 20000 km που σημαίνει ότι χαλαρά ίσως βγάζει και 30000 km. To δε ιξώδες
0W-30 ή το 5W-30 δεν νομίζω να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους ελληνικούς χειμώνες.

Άντε πάλι όμως αν θες κάποιο άλλο συγκεκριμένο (Castrol, Elf κλπ κλπ) πουλάνε ακόμη και τα supermarket, αν και σε αρκετά αλμυρούτσικες τιμές. Το παίρνεις και το πηγαίνεις στην αντιπροσωπεία και τελείωσε.

Συνεπώς, αναρωτιέμαι, μήπως το πολυψυρίζουμε το θέμα? Πιστεύω ότι πιο σημαντικό είναι να μην αλλάζεις μάρκα λάδια και τύπο σε κάθε αλλαγή, από το να χρησιμοποιείς κάποιο λάδι που ίσως να μην είναι το top. Οι μηχανές των αυτοκινήτων είναι πολύ σκληρές για να πάθουν κάτι από το Α3 αντί του Α5 ή από το 0-30 αντί του 5-40. Και σίγουρα οι περισσότεροι θα αλλάξουν το αυτοκίνητο πολύ νωρίτερα πριν η μηχανή βγάλει κάποιο πρόβλημα (που σπάνια οφείλεται στα λιπαντικά).

Τελικά..... απολαύστε τη volvαρα σας και μην αγχώνεστε για το λάδι (του αυτοκινήτου τουλάχιστον γιατί στην πιάτσα κυκλοφορούν και άλλα ...λάδια)
Γρηγόρης, Θεσσαλονίκη
S40 1.8 Summum, MY10

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 03 Ιουν 2010, 00:51

@iatroud

γνώμη μου είναι, να μην στείλεις τα πρώτα λάδια για ανάλυση, γιατί θα είναι από το στρώσιμο, οπότε δεν θα βγάλεις κανένα συμπέρασμα, μόνο από το ότι θα αγχωθούμε όταν δούμε την φθορά :mrgreen: και θα τρέχουμε για υπογλώσσια. Σχετικά με την αλλαγή στο 6μηνο, ειδικά στα πρώτα λάδια, κατά την γνώμη μου ενδείκνυται. Στο δικό μου τα πρώτα, τα άλλαξα στις 9.000χλμ, ο θόρυβος του μοτέρ είχε αλλάξει είχαν γίνει πίσσα και μου φαινόντουσαν στην αλλαγή αρκετά παχύρρευστα. Το πιθανότερο είναι (στο δικό μου) ότι όταν μου το παρέδωσαν, δεν άλλαξαν λάδια, αλλά άφησαν αυτά με τα οποία ήρθε το όχημα, με 0χλμ ναι, αλλά ήταν μέσα στο μοτέρ κανά χρόνο (οξείδωση :lipssealed ). Στο ΑΜΈΡΙΚΑ, το στέλνεις απλό, μέσα σε έναν μεγάλο φάκελλο, από αυτούς με τις φυσαλίδες. Εμένα πάντως δεν έχουν καταφέρει ακόμα, να χρεώσουν την ευρωπαϊκή VISA μου :lol:

@gpap

συμφωνώ, ότι μάλλον είμαστε λίγο υπερβολικοί, αλλά και οι αντιπροσωπίες, έχουν μείνει στην εποχή του 1990 και τοποθετούν λάδια εκτός προδιαγραφών (πχ jimC30 etc), όσο στο ιξώδες όσο και κατά ACEA. Συμφωνώ επίσης, ότι στην Ελλάδα με την πολύ κίνηση στην πόλη, με το ανάγλυφο, κτλ ίσως να είναι καλύτερα να αλλάζεις τα λάδια ανά 10.000χλμ, αν σκέφτεσαι να κρατήσεις αρκετά το όχημα σου, πχ του zeus φάνηκε ότι ίσως να μην άντεχαν για 20.0000λχμ. Επειδή με τα νέα οικονομικά δεδομένα, δεν προβλέπω γρήγορη αλλαγή οχήματος, τουλάχιστον ας προσέξουμε την μηχανή που έχουμε :lol: . Το λαδάκι (ACEA A5/B5 fully synthetic) που σου έβαλαν είναι οκ ;-) . Σχετικά με το ιξώδες, είτε 0-30 βάλεις, είτε 5-30 βάλεις, είτε 10-30 βάλεις, στην Ελλάδα είναι σχεδόν το ίδιο, μην σου πω ότι το 5-10/30 μπορεί να είναι και καλύτερο, αφού περιέχει λιγότερα πρόσθετα viscosity index. Απλά πιο παλιά, έβγαζαν Α5/Β5 μόνο το 0-30 100% synthetic και το 913β 5-30 semisynthetic. Αυτό που ανέβασε το Γιώργος από την πάτρα, είναι Α5/Β5 synthetic ,αλλά δεν είναι πιστοποιημένο κατά API (SL πχ) όπως το 0-30, ούτε λέει πάνω longlife, όπως το 0-30Α5/Β5 τώρα αν σημαίνει κάτι αυτό, δεν μπορώ να το ξέρω, μπορεί να υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές, απλά η volvo δεν το αναγράφει πάνω στο κουτί, γιατί πρέπει να πληρώσει extra δικαιώματά. Ξεκίνησα να κάνω την ανάλυση, γιατί ήθελα να βεβαιωθώ ότι το λάδι ιδιωτικής ετικέτας volvo, είναι το ίδιο καλό, με τα επώνυμα (μιας και δεν μπορώ να επιλέξω ότι θέλω / αφού με τα 10χρόνια free service, βάζουν αυτό, με την ετικέτα volvo) και όντως είναι. Αρκετές φορές τα επώνυμα είναι πολύ ακριβά λόγω διαφήμισης. Ακόμα :whistling , τα 30€ το χρόνο, δεν μου φαίνονται πολλά, για να έχω, όσο μπορώ μια εικόνα του μοτέρ μου, όπως το ίδιο κάνω και με τα 10€ την κάρτα καυσαερίων. Μάλλον θα συνεχίσω να κάνω αναλύσεις, ίσως μια ανά 2 χρόνια.

@δικαστής

αλήθεια το συμπέρασμα ότι τα δικά σου ήθελαν αλλαγή ή να τα ελέγξει ο iatroud και ότι μάλλον δεν θέλουν αλλαγή, πως το έβγαλες, έχεις το θείο χάρισμα :lol: :dizzy. Σχετικά με τα turbo μοτέρ, στην πιάτσα κυκλοφορεί η φήμη, ότι τα semisynthetic είναι καλύτερα από τα synthetic, γιατί όταν καίγονται η καρβουνίλα τους είναι πιο μαλακή για την τουρμπίνα. Άντε βγάλε άκρη. Όποιος έχει όρεξη για διάβασμα .... εδώ http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... p?ubb=cfrm

Άβαταρ μέλους
georgosk
T4

Δημοσίευσηαπό georgosk » 03 Ιουν 2010, 08:54

Σε γενικές γραμμές και η δικιά μου άποψη συγκλίνει προς αυτή του gpap. Από την άλλη παλαιότερα δεν έδινα σχεδόν καθόλου σημασία σε τέτοια θέματα, πήγαινα στην αντιπροσωπεία, έκαναν ότι νόμιζαν, πλήρωνα και έφευγα. Πλέον είμαι πιο προσεκτικός όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί τους δίνω τα λεφτά μου και θέλω να ξέρω τι παίρνω. Επίσης όταν τα λάδια δεν είναι τα κατάλληλα (λίγο δύσκολο στην αντιπροσωπεία που ο τύπος τους αναφέρεται στην απόδειξη) ίσως έχουμε σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που νομίζουμε. Απλά, και ίσως γίνομαι κουραστικός, να θυμίσω την ιστορία (την έχω ξαναναφέρει και εδώ και στους 4Τ) με τον γείτονά μου με S40 1,8 του 2005 που έκαψε κινητήρα στο 39.000 χλμ. Ο συγκεκριμένος λοιπόν μόλις έληξε η εγγύηση το πήγαινε για σέρβις εκτός αντιπροσωπείας, εκεί μάλλον του έβαζαν λάδια ότι να 'ναι, αποτέλεσμα στην Αθηνών - Πατρών να πάρει το μοτέρ στο χέρι. Στην αρχή άκουγε κάτι σαν χτύπημα από το μοτέρ, κάνει στην άκρη και άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από την μηχανή από την οποία έφυγε το καπάκι. Η μηχανή βγήκε off, κόστος αντικατάστασης 5000€ με εργατικά. Η αιτία στην αντιπροσωπεία ήταν τα εκτός προδιαγραφών λάδια.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι το μοτέρ ήταν ελαττωματικό και το πρόβλημα θα το έβγαζε έτσι και αλλιώς, αν όμως τα σέρβις γίνονταν στην αντιπροσωπεία και τα λάδια ήταν εντός προδιαγραφών και είχε τις αποδείξεις για αυτό θα μπορούσε να στραφεί νομικά κατά της Volvo και να διεκδικήσει την δωρεάν επισκευή ή και αντικατάσταση του αυτοκινήτου του. Αυτά του τα είπε δικηγόρος στον οποίο απευθύνθηκε μετά το συμβάν.
Συμπέρασμα, τα σέρβις στην αντιπροσωπεία σίγουρα έχουν μια παραπάνω ασφάλεια και σίγουρα, κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε υπερβολικά με το θέμα, αλλά να μην περνάμε και στο άλλο άκρο της αδιαφορίας και της άγνοιας για το τι λάδια παίρνει το αυτοκίνητό μας.
Εικόνα S40 1,8 Momentum MY08

Άβαταρ μέλους
JimV60
D5

Δημοσίευσηαπό JimV60 » 03 Ιουν 2010, 09:05

Εγώ πραγματικά έχω μπερδευτεί με το όλο θέμα των λαδιών... :doh
Από τη μία μου έβαλαν λάδια εκτός προδιαγραφών στο σέρβις των 40000 χλμ, και από την άλλη δεν ξέρω επ'ουδενί τι λάδι πρέπει να βάλω μέσα για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και να μην έχω τίποτα απρόοπτο με τον κινητήρα. Και εκτός αυτού η αντιπροσωπεία χρεώνει τα λάδια ( και τα εκτός προδιαγραφών), λές και είναι χρυσός!!! Δεν ξέρω, με έχει μπερδέψει το όλο θέμα και θα δω τι θα κάνω σε 5000 που έχω σέρβις!
V60 T3 1,6
Μόνο VOLVO!!!

Άβαταρ μέλους
georgosk
T4

Δημοσίευσηαπό georgosk » 03 Ιουν 2010, 09:19

Jim_C30 έγραψε:Εγώ πραγματικά έχω μπερδευτεί με το όλο θέμα των λαδιών... :doh
Από τη μία μου έβαλαν λάδια εκτός προδιαγραφών στο σέρβις των 40000 χλμ, και από την άλλη δεν ξέρω επ'ουδενί τι λάδι πρέπει να βάλω μέσα για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και να μην έχω τίποτα απρόοπτο με τον κινητήρα. Και εκτός αυτού η αντιπροσωπεία χρεώνει τα λάδια ( και τα εκτός προδιαγραφών), λές και είναι χρυσός!!! Δεν ξέρω, με έχει μπερδέψει το όλο θέμα και θα δω τι θα κάνω σε 5000 που έχω σέρβις!

Δημήτρη τον τύπο λαδιού που είναι ο πλέον κατάλληλος για το μοτέρ σου θα τον δεις μόλις ανοίξεις το καπό στο εσωτερικό του προφυλακτήρα δεξιά. Αν βάζεις αυτά τότε σίγουρα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου, στις προδιαγραφές των υγρών και λιπαντικών, θα δεις και άλλους τύπος λαδιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης μπορείς και μόνος σου να ελέγχεις τα λάδια πέρα από τον έλεγχο της στάθμης τους. Μόλις κάνεις αλλαγή δες τι χρώμα έχουν και κράτα το στο μυαλό σου, αν αργότερα τα δεις να σκουραίνουν υπερβολικά ή το χειρότερο να έχουν γίνει τελείως μαύρα τότε σίγουρα πρέπει να τα αλλάξεις.
Τελευταία επεξεργασία από georgosk σε 03 Ιουν 2010, 10:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 03 Ιουν 2010, 09:50

απίθανο το βλέπω, να κάψει το μοτέρ λόγω λαδιών, σε 1,2 αλλαγές, με εκτός προδιαγραφών λάδι. Νομίζω ότι η αντιπροσωπία του είπε ότι φταίει ο ΟΤΕ. :mrgreen: Κάπου, είχα διαβάσει διαφημιστικό της mobil, πριν αρκετά χρόνια, ότι golf με Mobil1, κατάφερε να κάνει 100.000χλμ χωρίς να αλλαγή λαδιών. Τώρα θα μου πεις golf, αξιόπιστα αυτοκίνητα :lol: :lol:

Άβαταρ μέλους
georgosk
T4

Δημοσίευσηαπό georgosk » 03 Ιουν 2010, 10:09

johnkyr έγραψε:απίθανο το βλέπω, να κάψει το μοτέρ λόγω λαδιών, σε 1,2 αλλαγές, με εκτός προδιαγραφών λάδι. Νομίζω ότι η αντιπροσωπία του είπε ότι φταίει ο ΟΤΕ. :mrgreen:

Μάλλον όπως τα λες είναι, αλλά όταν δεν τηρείς τις προδιαγραφές του κατασκευαστή τότε δεν μπορείς να σταθείς πουθενά για να βρεις το δίκιο σου.

gpap
T2

Δημοσίευσηαπό gpap » 03 Ιουν 2010, 10:15

Και εγώ συμφωνώ ότι αποκλείεται να πάθει βλάβη ο κινητήρας από κακή ποιότητα λαδιών (μιλάμε βέβαια για ...φρέσκο λάδι, όχι για ανακυκλωμένο από ..καμμένα) σε τόσο σύντομο διάστημα. Σίγουρα άλλα είναι η αιτία. Αν έχει σχέση με λάδια μπορεί να είναι λόγω έλλειψης λαδιού.

Συμπέρασμα...??

Παρακολουθούμε τακτικά τα λάδια της μηχανής (γιαυτό συνεχίζει να υπάρχει εκείνος ο ελεεινός κατά τα άλλα δείκτης στη μηχανή παρόλο που ο εγκέφαλος παρακολουθεί και τη στάθμη και τη θερμοκρασία), κοιτάμε το χρωματάκι να μοιάζει περισσότερο με ..σοκολάτα γάλακτος παρά με ..υγείας, ακολουθούμε το πρόγραμμα ελέγχων και αλλαγών που προτείνει ο κατασκευαστής (με ενδεχόμενη συντόμευση του χρόνο ή των km ανάμεσα στις αλλαγές ανάλογα με τις συνθήκες), ζητάμε να γίνεται ένας εκτενής έλεγχος του αυτοκινήτου στο συνεργείο (και εδώ πραγματικά απορώ πώς η ηλεκτρονική διάγνωση δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνεται μόλις πας το αυτοκίνητο στο συνεργείο. Διάβολε πρέπει να ιδρώσεις για να του πείσεις να συνδέσουν τη φίσα και να σου κάνουν ένα check και αυτό ισχύει για όλα τα συνεργεία που έχω κατά καιρούς επισκεφτεί) και πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε σίγουρα καλά.

Α ναι και διαβάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα πραγματικά ενδιαφέροντα στοιχεία που συνεισφέρει στην παρέα ο φίλος johnkyr, που έχει εξελιχθεί σε σπεσιαλίστα του είδους, γιατί η γνώση είναι πάντα δύναμη.

Όσο για την ..αντικατάσταση του αυτοκινήτου, έ με minimum αντοχές της μηχανής >200000 km βγάζουμε καμιά 12-13 χρονάκια, θα μας αξιώσει ο μεγαλοδύναμος να αποκτήσουμε μέχρι τότε ένα ..καινούργιο volvo (αν συνεχίζουν να ..volvάρουν έστω και με κινέζικο manual.. :-D :-D). Ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι Γιάννη μου μη μας πάρει και από κάτω! :roll:
Γρηγόρης, Θεσσαλονίκη
S40 1.8 Summum, MY10

Άβαταρ μέλους
JimV60
D5

Δημοσίευσηαπό JimV60 » 03 Ιουν 2010, 10:56

gpap έγραψε:Διάβολε πρέπει να ιδρώσεις για να του πείσεις να συνδέσουν τη φίσα και να σου κάνουν ένα check και αυτό ισχύει για όλα τα συνεργεία που έχω κατά καιρούς επισκεφτεί

Τουλάχιστον στη ΒΕΛΜΑΡ που πηγαίνω εγώ το αυτοκίνητό μου για σέρβις, πάντα το βάζουν στο VIDA και είμαι μπροστά...Αλήθεια όμως, με το VIDA ελέγχονται και τα λάδια; Εννοώ στάθμη λαδιού και οποιοδήποτε συναφές θεματάκι με τα λάδια... :q
V60 T3 1,6
Μόνο VOLVO!!!

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 03 Ιουν 2010, 11:26

Jim_C30 έγραψε:
gpap έγραψε:Διάβολε πρέπει να ιδρώσεις για να του πείσεις να συνδέσουν τη φίσα και να σου κάνουν ένα check και αυτό ισχύει για όλα τα συνεργεία που έχω κατά καιρούς επισκεφτεί

Τουλάχιστον στη ΒΕΛΜΑΡ που πηγαίνω εγώ το αυτοκίνητό μου για σέρβις, πάντα το βάζουν στο VIDA και είμαι μπροστά...Αλήθεια όμως, με το VIDA ελέγχονται και τα λάδια; Εννοώ στάθμη λαδιού και οποιοδήποτε συναφές θεματάκι με τα λάδια... :q

χλωμό .... μόνο σε κάτι νέα μοτέρ που δεν έχουν βέργα καθόλου ....

gpap
T2

Δημοσίευσηαπό gpap » 03 Ιουν 2010, 11:31

Δημήτρη,

Το διαγνωστικό σύστημα ελέγχει την καταχώρηση μηνυμάτων σφάλματος, προειδοποιήσεων κλπ που μπορεί να τα αγνόησες ή ακόμη και να μην τα κατάλαβες. Παράλληλα μπορεί να ελέγξει τις ρυθμίσεις των διαφόρων συστημάτων συγκεντρωτικά και πάρα πολύ απλά. Έτσι μπορεί να εντοπίσει κάτι που πιθανά να σηματοδοτεί μια δυσλειτουργία πριν αυτή εξελιχθεί σε σοβαρή βλάβη (πχ ένας αισθητήρας θερμοκρασίας που δεν λειτουργεί σωστά).

Ειδικά για τα λάδια δεν νομίζω ότι μπορεί να ελεγχθεί κάτι, εκτός και αν έχει καταχωρηθεί κάποιο σφάλμα στο σύστημα.

Και μια που σε άλλο Topic έγινε κουβέντα για τα πιθανά μηνύματα, να και ένα που το έφαγα κατακέφαλα τη δεύτερη μέρα στο όχημα 'Low engine performance'!!!

Από τότε δεν ξαναεμφανίστηκε, και στο Σφακιανάκη μου είπαν ότι (μάλλον??) δεν είναι τίποτε και σε κάθε περίπτωση θα το ελέγξουν στο χρόνο. Θα δούμε!
Γρηγόρης, Θεσσαλονίκη
S40 1.8 Summum, MY10

Άβαταρ μέλους
JimV60
D5

Δημοσίευσηαπό JimV60 » 03 Ιουν 2010, 11:50

gpap έγραψε:Δημήτρη,

Το διαγνωστικό σύστημα ελέγχει την καταχώρηση μηνυμάτων σφάλματος, προειδοποιήσεων κλπ που μπορεί να τα αγνόησες ή ακόμη και να μην τα κατάλαβες. Παράλληλα μπορεί να ελέγξει τις ρυθμίσεις των διαφόρων συστημάτων συγκεντρωτικά και πάρα πολύ απλά. Έτσι μπορεί να εντοπίσει κάτι που πιθανά να σηματοδοτεί μια δυσλειτουργία πριν αυτή εξελιχθεί σε σοβαρή βλάβη (πχ ένας αισθητήρας θερμοκρασίας που δεν λειτουργεί σωστά).

Γρηγόρη τα γνωρίζω όλα αυτά καθώς και όλους τους κωδικούς σφαλμάτων τους οποίους βλέπεις και χειροκίνητα αλλά και μέσω VIDA. Σε παλαιότερο ποστ του φίλου baltasar του είχα εξηγήσει τι σημαίνουν οι κωδικοί σφαλμάτων όταν έκανε το τσεκ χειροκίνητα. Και στο δικό μου εμφανίζονταν κωδικοί, οι οποίοι αποσαφηνίστηκαν όταν το πήγα στο συνεργείο! Βλέπε ECM: Electronic Central Module αλλά τι ακριβώς είχε θέμα από τα ηλεκτρονικά εμφανίστηκε μόνο στο VIDA που ακριβώς υπήρχε το σφάλμα.
Η ερώτηση μου αφορούσε εαν υπάρχει αισθητήρας αναφορικά με τη λειτουργία του λαδιού στο αυτοκίνητο.
Anyway ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση... :-D
V60 T3 1,6
Μόνο VOLVO!!!

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 03 Ιουν 2010, 12:13

σε bmw, από όσο γνωρίζω, έχουν ένδειξη που σου λέει σε πόσα χλμ πρέπει να αλλάξεις λάδια. Δεν νομίζω όμως ότι έχουν κάποιον αισθητήρα, απλά τρέχει κάποιος αλγόριθμος (χλμ, σαλ, φορτίο κτλ) και ανάλογα με την χρήση (αν έχεις βάλει αυτά με προδιαγραφές BMW για το συγκεκριμένο μοτέρ) υπολογίζει πότε τα λάδια θέλουν αλλαγή.

Άβαταρ μέλους
georgosk
T4

Δημοσίευσηαπό georgosk » 03 Ιουν 2010, 12:40

johnkyr έγραψε:σε bmw, από όσο γνωρίζω, έχουν ένδειξη που σου λέει σε πόσα χλμ πρέπει να αλλάξεις λάδια. Δεν νομίζω όμως ότι έχουν κάποιον αισθητήρα, απλά τρέχει κάποιος αλγόριθμος (χλμ, σαλ, φορτίο κτλ) και ανάλογα με την χρήση (αν έχεις βάλει αυτά με προδιαγραφές BMW για το συγκεκριμένο μοτέρ) υπολογίζει πότε τα λάδια θέλουν αλλαγή.

Από τέτοια συστήματα (που αργά ή γρήγορα θα τα δούμε σε όλα τα αυτοκίνητα) ποτέ ο καταναλωτής δεν έχει δει καλό. Σου ανάβουν τα λαμπάκια να πας για σέρβις, για αλλαγή λαδιών κτλ και φυσικά αυτό δεν χρειάζεται απλά λειτουργεί ψυχαναγκαστικά για να πάς στην αντιπροσωπεία και να αφήσεις τα ωραία σου λεφτά. Σιγά μην ο αλγόριθμος κάνει ακριβείς υπολογισμούς και για να είναι σίγουροι (μην γίνει καμία στραβή και τους ζητάς τα ρέστα) έχουν βάλει το σύστημα να σε προειδοποιεί πολύ νωρίτερα. Μην πάτε μακριά δείτε την υπενθύμιση σέρβις στα δικά μας = το μεγαλύτερο δώρο της εταιρείας στις αντιπροσωπείες. Ανάβει και σε ζώνουν τα φίδια και λες μωρέ μήπως να πάω, να μην τσιγκουνευτώ λίγα € για το ακριβό μου αυτοκίνητό (που ακόμα το χρωστάω) :q . Γενικώς χάος και ο Θεός βοηθός :dizzy
Που είσαι ρε Κωνσταντίνε :vow να ανοίξεις κανένα συνεργείο να ησυχάσουμε :lol: :lol:

Άβαταρ μέλους
JimV60
D5

Δημοσίευσηαπό JimV60 » 03 Ιουν 2010, 13:40

Ok εγώ αποφάσισα τι θα κάνω!
Θα πάω στη ΒΕΛΜΑΡ και θα τους πω βάλ' τε μου τα λάδια που έβαλε ο Γιώργος από την Πάτρα! Δε με νοιάζει τι θα κάνετε, εγώ αυτά θέλω!!!!
V60 T3 1,6
Μόνο VOLVO!!!

Άβαταρ μέλους
georgosk
T4

Δημοσίευσηαπό georgosk » 03 Ιουν 2010, 13:48

Jim_C30 έγραψε:Ok εγώ αποφάσισα τι θα κάνω!
Θα πάω στη ΒΕΛΜΑΡ και θα τους πω βάλ' τε μου τα λάδια που έβαλε ο Γιώργος από την Πάτρα! Δε με νοιάζει τι θα κάνετε, εγώ αυτά θέλω!!!!

:applause :applause
Με ξέρουν στη ΒΕΛΜΑΡ; μέχρι εκεί έφτασε η φήμη μου; :lol: καλά ε ποιος είμαι :vow :applause
έτσι γουστάρω αποφασιστικότητα.
Πάντως για να σοβαρευτώ, λογικά αυτά θα σου βάλουν αφού είναι λάδια της Volvo θα τα έχουν όλες οι αντιπροσωπείες.

Άβαταρ μέλους
JimV60
D5

Δημοσίευσηαπό JimV60 » 03 Ιουν 2010, 13:56

V60 T3 1,6
Μόνο VOLVO!!!

Άβαταρ μέλους
georgosk
T4

Δημοσίευσηαπό georgosk » 03 Ιουν 2010, 14:03

Δημήτρη και εμένα στο προηγούμενο σέρβις δεν μου έβαλαν αυτά τα λάδια αν δεις και στο τοπικ για την αντιπροσωπεία της Πάτρας.
Μάλλον αυτά τα λάδια τα έφεραν πρόσφατα και το χρησιμοποιούν πλέον όλες οι αντιπροσωπείες. Αν δεν κάνω λάθος και στου gpap ACEA A5/B5 SAE 5W-30 έβαλαν.

Άβαταρ μέλους
iatroud
T5
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό iatroud » 03 Ιουν 2010, 15:00

σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με το συνεργείο της EXTRA αε γλυφάδας, η κοπέλα (!) στην άλλη άκρη της γραμμής μου έδωσε ενδεικτικό κόστος αλλαγής λαδιών και φίλτρου 120€. η απάντησή της δε στην ερώτηση για τον τύπο του ελαίου, ήταν 5-40 ιξώδες.
Υ.Γ. δεν με ρώτησε τι κινητήρα φοράει το S40 που της είπα.
Υ.Γ.2 δουλεύουν σαν δημόσιες υπηρεσίες, καθημερινές μέχρι της 16:00 θεωρητικά αλλά τελευταίο ραντεβού κλείνουν στις 14:30.
www.iatroud.gr

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 03 Ιουν 2010, 15:08

iatroud έγραψε:σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με το συνεργείο της EXTRA αε γλυφάδας, η κοπέλα (!) στην άλλη άκρη της γραμμής μου έδωσε ενδεικτικό κόστος αλλαγής λαδιών και φίλτρου 120€. η απάντησή της δε στην ερώτηση για τον τύπο του ελαίου, ήταν 5-40 ιξώδες.
Υ.Γ. δεν με ρώτησε τι κινητήρα φοράει το S40 που της είπα.
Υ.Γ.2 δουλεύουν σαν δημόσιες υπηρεσίες, καθημερινές μέχρι της 16:00 θεωρητικά αλλά τελευταίο ραντεβού κλείνουν στις 14:30.

στην Autopoint μου είπαν από 80-90€. Τελικά ήταν 83€. Φίλτρο - λάδια 100synthetic longlife 0w30 A5/B5, +φίλτρο. Προσοχή, δες και manual, o 1.6 παίρνει 4λτ λάδι, μαζί με το φίλτρο, μην σου βάλουν παραπάνω, εκτός από την τσέπη σου, θα έχουν θέμα και οι τσιμούχες.

Προσοχή, εδώ να περιοριστούμε, μόνο για τα λιπαντικά. :-x

RTFM :chair

Άβαταρ μέλους
iatroud
T5
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό iatroud » 03 Ιουν 2010, 15:48

ύστερα από αυτό, προσανατολίζομαι αντί για αλλαγή λαδιών, να αντλήσω και αποστείλω δείγμα προς ανάλυση, και από τα αποτελέσματα κυρίως του TBN να κρίνω αν θα απαιτηθεί ενδιάμεση αλλαγή. η όλη διαδικασία θα πάρει κάνα μήνα από σήμερα και θα κοστίσει περί τα 30€ (ήτοι περί το 1/4 του κόστους της αλλαγής).

ο δείκτης/μετρητής λαδιού δείχνει πλήρωση κοντά στο άνω όριο και το χρώμα του λαδιού ικανοποιητικό. η ποσότητα που απαιτείται για ανάλυση ανέρχεται στα 3 oz = 0.09 lt, συνεπώς δεν θα απαιτηθεί φαντάζομαι να την αναπληρώσω στον κινητήρα.
www.iatroud.gr

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 03 Ιουν 2010, 15:52

πως θα τραβήξεις το λάδι ? με σύριγγα από τον δείκτη ?

Άβαταρ μέλους
iatroud
T5
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό iatroud » 03 Ιουν 2010, 15:59

johnkyr έγραψε:πως θα τραβήξεις το λάδι ? με σύριγγα από τον δείκτη ?

η μαυρόπετρα, προτείνει δική της αντλία πολλαπλών χρήσεων με 30$. http://www.blackstone-labs.com/vacuum-pump.php
Εικόνα

εναλλακτικά, θα δοκιμάσω να βρω 1/4" refrigerator tubing και να το προσαρμόσω σε μεγάλη σύριγγα. το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση ότι πρέπει να αλλάζεις σύριγγα σε κάθε ανάλυση για να παίρνεις σωστά αποτελέσματα.
www.iatroud.gr

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 03 Ιουν 2010, 16:02

καλό βόλι .... αλλά αν είναι να δώσεις 30$ για την σύριγγα :q και 30$ για την ανάλυση .... είναι σαν να τα έχεις αλλάξει τα λιπαντικά.

Άβαταρ μέλους
iatroud
T5
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό iatroud » 03 Ιουν 2010, 16:07

johnkyr έγραψε:καλό βόλι .... αλλά αν είναι να δώσεις 30$ για την σύριγγα :q και 30$ για την ανάλυση .... είναι σαν να τα έχεις αλλάξει τα λιπαντικά.

θα προσπαθήσω να αποφύγω το κόστος της αντλίας με την πατέντα που προανέφερα.
www.iatroud.gr

arist2
T2

Δημοσίευσηαπό arist2 » 06 Ιουν 2010, 22:22

παιδιά το δικό μου 1.6 s40

παίρνει αυτά τα λάδια? http://www.trade-wind.gr/index.php?page ... 57&lang=el

AMSOIL ASL 5W30 946 ML λέει σε ένα σημεία Α5/Β5-04 Ford WSS M2C929-A

κάνουν για το δικό μου ? δεν είναι πάντως ακριβά 9.3 επι 4 λίτρα= 37.2 ευρώ...

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 06 Ιουν 2010, 22:25

πολύ καλά λάδια. μέλος από τους 4τροχούς, τα είχε ξεχάσει σε ένα 307 για 19.000χλμ με εξαιρετικά αποτελέσματα στο εργαστήριο. Αν δεν είχα δωρεάν λάδια για 10χρόνια θα ήταν μια από τις επιλογές μου, τα ASL.

arist2
T2

Δημοσίευσηαπό arist2 » 06 Ιουν 2010, 22:28

μια που είσαι και ενημερωμένος φίλε μου...κάνουν για το δικό μου s40 1.6 2006 Μοντέλο ή θα κάνω καμια πατάτα?

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 06 Ιουν 2010, 22:41

δες το manual σου, αν λέει, που λέει προδιαγραφές ford 913b ή Α5/Β5 κάνουν. Αύριο, που θα έχω λίγο χρόνο, θα ψάξω να βγώ τα αποτελέσματα του φίλου με το 307 / με τα amsoil ASL και θα τα ανεβάσω. Εναλλακτικά θα μπορούσες να πας και στα SSO που είναι Α5/Β5 και είναι τα κορυφαία της Amsoil, αλλά δεν έχω δει ανάλυση από αυτά.

arist2
T2

Δημοσίευσηαπό arist2 » 06 Ιουν 2010, 22:44

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

βρήκα και άλλο site
http://www.g-market.gr/images/stories/d ... S_5W30.pdf

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 06 Ιουν 2010, 22:48

arist2 έγραψε:ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

βρήκα και άλλο site
http://www.g-market.gr/images/stories/d ... S_5W30.pdf

καλύτερα τα προηγούμενα της Amsoil. Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις και mobil1 0-30 fuel economy, που μάλλον θα τα βρεις σε πιο υψηλή τιμή.

arist2
T2

Δημοσίευσηαπό arist2 » 06 Ιουν 2010, 22:53

ψαχνω να δω τι λάδια φοράει το δικό μου απ΄ότι είδα σε αυτό το θέμα αλλά και στο volvopartshop

λέει ότι το δικό μου θέλει 4 λίτρα με τις ακόλουθες προδιαγραφές ACEA A5/B5 5W-30 ή ford M2C913-B

βρήκα και αυτά http://www.g-market.gr/index.php?page=s ... mid=100033

Mobil Super 3000 Formula FE SAE 5W-30 11.59 επι 4 λιτρα= 46.36 ευρώ

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 06 Ιουν 2010, 23:01

Εικόνα

ανάλυση από Amsoil ASL για 19.000xlm σε Peugeot 307, όπως υποσχέθηκα

μείνε σε amsoil ASL, SSO
mobil 1 fuel economy

ανάμεσα στις προδιαγραφές ford 913β -- ACEA Α5/Β5 , επιλέγεις την δεύτερη

arist2
T2

Δημοσίευσηαπό arist2 » 06 Ιουν 2010, 23:03

βρήκα τις προδιαγραφές
WSS-M2C913-B ή εναλλακτικά A5/B5 5w-30

Ποιο είναι καλύτερο? το 5w-30 ή υο 0w-30?

μπορώ να βάλλω και 0w-30?

Άβαταρ μέλους
johnkyr
T6

Δημοσίευσηαπό johnkyr » 06 Ιουν 2010, 23:04

arist2 έγραψε:ψαχνω να δω τι λάδια φοράει το δικό μου απ΄ότι είδα σε αυτό το θέμα αλλά και στο volvopartshop

λέει ότι το δικό μου θέλει 4 λίτρα με τις ακόλουθες προδιαγραφές ACEA A5/B5 5W-30 ή ford M2C913-B

βρήκα και αυτά http://www.g-market.gr/index.php?page=s ... mid=100033

Mobil Super 3000 Formula FE SAE 5W-30 11.59 επι 4 λιτρα= 46.36 ευρώ

είναι πολύ ακριβά, για αυτό που είναι .... θα τα απέφευγα.

Βέβαια, δες πόσο χρεώνει και η αντιπροσωπία τα 5-30 A5/B5, που είναι μια χαρά συνθετικά λαδάκια.

Επιστροφή σε “Τεχνικά θέματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 28 επισκέπτες